Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Από τις υπεύθυνες των πολιτιστικών της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης λάβαμε συνημμένο σε mail το παρακάτω κείμενο. Το βρήκαμε πολύ ενδιαφέρον, στενοχωρηθήκαμε που τόσο δημιουργικές δραστηριότητες πέφτουν μέσα στις εξετάσεις μας και δεσμευτήκαμε  να παρακολουθήσουμε και να λάβουμε μέρος σε όποιες εκδηλώσεις μπορέσουμε.

Πολύ θα θέλαμε να δούμε την πόλη μας να αλλάζει! Έτσι μαγικά, με ένα καλειδοσκόπιο που μπορεί να το κρατάμε και εμείς



 


Είκοσι χρόνια Parallaxi

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΛΛΙΩΣ
5-6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010



Γιορτάζοντας τα είκοσι χρόνια από τότε που εκδόθηκε η Parallaxi, οργανώνει
στην πόλη ένα διήμερο παρέμβασης και προτάσεων, για το πως θα μπορούσε να
είναι η Θεσσαλονίκη του μέλλοντος.
Το διήμερο πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 5-6 Ιουνίου 2010 και
συμπίπτει με την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Περιλαμβάνει δεκάδες
διαφορετικές εκδηλώσεις σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης
που έχουν ως άξονα την πράσινη ανάπτυξη, τις φιλικότερες δράσεις προς το
περιβάλλον, αρχιτεκτονικές προτάσεις και παρεμβάσεις αλλά και happenings
πολιτισμού σε αναπάντεχα μέρη της πόλης, όλα στο πλαίσιο μιας γιγάντιας συνέργιας και συνεργασίας ετερόκλητων δυνάμεων, που υποδηλώνει τη διάθεση της πόλης για εξωστρέφεια και δημιουργία. Από το Θερμαϊκό και την αποκατάσταση της σχέσης της πόλης με τη θάλασσα, μέχρι την ανακύκλωση και τα αρχιτεκτονικά projects του μέλλοντος, ξετυλίγεται για 48 ώρες ένας καταιγισμός δράσεων και γεγονότων. Στην ενέργεια θα συμμετάσχουν, με δράσεις ή με συνεργασίες, δεκάδες φορείς της πόλης, ομάδες και εθελοντές. Οι δράσεις είναι απλωμένες χρονικά και χωροταξικά ολόκληρο το Σαββατοκύριακο, στο σύνολο του κέντρου της πόλης και περιλαμβάνουν παρεμβάσεις που θα μετατρέψουν την Θεσσαλονίκη σε ένα αληθινό φυτώριο ιδεών και προτάσεων, από τα πιο δημιουργικά μυαλά της πόλης.

Φορείς που έχουν δηλώσει μέχρι τώρα συμμετοχή με δράσεις ή υποστήριξη:

Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ,  Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, XANΘ,
Μουσεία Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μουσείο Φωτογραφίας, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Θέατρα-Μουσική: ΚΒΘΕ, Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, Ούγκα Κλάρα, Ομάδα χορού VIS MOTRIX, Ακτίς Αελίου, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Καλαμαριάς, Παιδική χορωδία Φίλων Μεγάρου, Prefabricated Quartet, Motel Selenik, Paranaue, Χοροθέατρο Αδράστεια
Σχολές και Ομάδες: Street Panthers, Σφήνα, Δυναμό, Πείραμα, Νo knock entry,
Ένωση Πεζών, Ορχήστρα Νέων Σίνδου, Παιδιά εν δράση, Σχολή χορού Βίκη Σιάνου, Kalos & Klio Showroom, Container, Ωδείο Βορείου Ελλάδος,  Art Minds, 157+173 Designers, Κέντρο Σατιανάντα Γιόγκα, Ποδηλάτες, Before Light, Stereosis, Φίλοι των Δημητρίων, Ναυτικός Όμιλος Ανοιχτής Θάλασσας, Lindy Hop Greece, Ακαδημία Σιάτσου, Ποδηλάτες της Θεσσαλονίκης, Cheap Art, , Vita Verde, Κίνηση Πολιτών, Σχολή Χορού Άσπας Φούτση  
Δημιουργικά Γραφεία: Beetroot, Designers United, Dolphins, Red Fish, Pilides, Rooster, Red Creative, Γραμμή, Θανάσης Γεωργίου, Tria, Alter Vision, Unusual Minds, Colibri. Kitchen Was. Linea 
Αρχιτεκτονικά γραφεία:  Αρχιτεκτονικό γραφείο Μερνάρ Κουόμο-Πρόδρομου Νικηφορίδη, Αρχιτεκτονικό Γραφείο Νίκης Μάνου, Katerina Tsigarida Architects Αρχιτεκτονικό γραφείο Π. Μακρίδη, Schema 4 Architects, Σταματάκη-Ταλιαδώρος

Συντονισμός παραγωγής; Symvoli (Οργάνωση Συνεδρίων & Εκδηλώσεων)
Σχεδιασμός επικοινωνίας: Dolphins 
Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ3
Χορηγοί Εκτυπώσεων: Διαμαντίδου ΑΕ, ΧΡΩΜΟΤΥΠ, Σκορδόπουλος

Υποστηρικτές: ΔΕΘ, Μακεδονικά Ξενοδοχεία, Διατηρητέο, Ούζου Μέλαθρον, Sinis, Δομοτεχνική  


Ο βασικός κορμός του προγράμματος μέχρι τώρα: 

Σάββατο πρωί στο κέντρο της πόλης.
Ένα ποιητικό δρώμενο με χάρτινα αεροπλανάκια από τα μπαλκόνια του ξενοδοχείου Παλλάς στην Τσιμισκή.
Συναυλία στην οροφή του Λευκού Πύργου από τη μπάντα της Σίνδου
Θεατρικό χάπενινγκ από το ΚΘΒΕ στο εμπορικό κέντρο Πλατεία, τα λουλουδάδικα και άλλα σημεία της πόλης
Θεατρικό Χάπενιγκ Πειραματικής Σκηνής στο Καπάνι
Θεατρικό χάπενινγκ της Ακτίς Αελίου στο Μοδιάνο.
Μικρές παρεμβάσεις σε κεντρικά κτήρια και αγορές τις ώρες αιχμής της αγοράς.
Συναυλία των Νo knock entry από τα μπαλκόνια του ξενοδοχείου Exelsior.  
Χάπενινγκ από το χοροθέατρο Αδράστεια στο φανάρι Τσιμισκή και Αριστοτέλους.
Χάπενιγκ στο Σιδηροδρομικό Σταθμό από τους Lindy Hop Greece.
Χάπενιγκς από τους Art Minds.
Μεταμόρφωση του κτηρίου της ΧΑΝΘ από τις ομάδες της.
Έκθεση οικολογικής φωτογραφίας από την Stereosis Forward στις βιτρίνες της Προξένου Κορομηλά. Εικαστική εγκατάσταση με παλιές τηλεοράσεις στην Ικτίνου από τη Stereosis. Εικαστική εγκατάσταση από το Container στην Νικηφόρου Φωκά.


Επέμβαση από τις Κινήσεις Πολιτών στο δημοτικό οικόπεδο της Ιασωνίδου και Ευριπίδου με δεντροφύτευση, νέα παγκάκια και αλλαγή τοπίου.

Σάββατο βράδυ
Βαλαωρίτου
Υπαίθριο χάπενινγκ στους δρόμους. Μιούζικαλ από τη σχολή Ανδρέας
Βουτσινάς, θεατρικό δρώμενο από την Ούγκα Κλάρα, εικαστική εγκατάσταση από το Dynamo
και video projections από το Πείραμα. Street party από Παρτιζάν, Έλβις, Λαντόζ και Παπαρούνα. Συναυλία στο δρόμο από τους Paranue.

Φωτισμός του Λευκού Πύργου από την Artemide.

Κυριακή Πρωί

Στη θάλασσα
Ένα σχέδιο αποκατάστασης της σχέσης της πόλης και των ανθρώπων της με το
Θερμαϊκό κόλπο και την έννοια της θάλασσας.


Ανοίξετε πανιά
Το πρωί της Κυριακής σε συνεργασία με τους ναυτικούς ομίλους που
δραστηριοποιούνται στη θάλασσα ανοιχτά πανιά στο πέλαγος με δωρεάν βόλτες στο μήκος της θαλάσσιας συγκοινωνίας που δεν εφαρμόστηκε ποτέ ώστε να γίνει κατανοητή από τους πολίτες. Δωρεάν μαθήματα ιστιοπλοΐας και δράσεις στη θάλασσα.

Στην παραλία
Τα πάρκα της παραλίας ένας φιλικός χώρος δράσεων. Δωρεάν μάθηματα, καποέιρα, άιντο και τάιτσι. Φεστιβάλ γκράφιτι και σκέιτμπορντ. Συναυλία της Παιδικής Χορωδίας Φίλων του Μεγάρου στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής. Συναυλία των Plaza από τον Οργανισμό του Μεγάρου Μουσικής στο πάρκο μουσικής της παραλίας. Τα παιδιά ενός δημοτικού σχολείου του κέντρου ζωγραφίζουν για τα παιδιά της Στοργής στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής.
Στον ποδηλατόδρομο μια κινούμενη ταινία πάνω στο έδαφος μόνο για τους ποδηλάτες.

Συναυλίες στην Αυλή του νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος, του Χαρίσειου Γηροκομείου της σχολής Τυφλών από τα παιδιά του Ωδείου Βορείου Ελλάδος.

Κυριακή Μεσημέρι
Ένα πρωτότυπο κυνήγι του Θησαυρού με οικολογικό περιεχόμενο στην καρδιά του Σειχ Σου από τα Παιδιά εν δράσει. Σε συνεργασία με την ΕΡΤ3.

Κυριακή απόγευμα
Αριστοτέλους beach από τη Σφήνα μετατροπή της παλιάς παραλίας σε πλαζ.
Συναυλία συμφωνικής ορχήστρας δήμου Καλαμαριάς από τα μπαλκόνια του Ηλέκτρα Πάλας.
Συναυλία μέσα στη θάλασσα των Prefabricated Quartet.
Χάπενιγκ χοροθεάτρου Vis Motrix στην στοά Ούζου Μέλαθρον.
Ερνέστου Εμπράρ: στο δρόμο που φέρει το όνομα του ανθρώπου που σχεδίασε τη Θεσσαλονίκη του 20 αιώνα μια παρέμβαση σε κτήρια και happenings με ομάδες της περιοχής που θα μεταμορφώσουν το δρόμο. Συναυλία των Motel Selenik.


ΕΚΘΕΣΕΙΣ


Έκθεση Βιομηχανικό Επιμελητήριο
Σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο έκθεση των σημαντικότερων προτάσεων των
φοιτητών της Αρχιτεκτονικής με παράλληλη έκθεση για πρώτη φορά στο κοινό
της πρότασης Καλατράβα για την ανάπλαση της Θεσσαλονίκης.

Έκθεση Τελλόγλειο
Προωθώντας τη Θεσσαλονίκη. Τα σημαντικότερα γραφιστικά γραφεία της
Θεσσαλονίκης σχεδιάζουν την ιδανική αφίσα για την προώθηση της πόλης.
Έκθεση ‘’Τίποτε δεν πάει χαμένο’’. Designers της Θεσσαλονίκης δημιουργούν αντικείμενα από ανακυκλωμένα υλικά. Από ρούχα μέχρι έπιπλα και βιομηχανικό σχεδιασμό.

Έκθεση Cheap Art
Preview του στησίματος της έκθεσης που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 7 Ιουνίου. Την Κυριακή από τις 3 μέχρι τις 6 δείτε πρώτοι στο Κόδρα το στήσιμο της Έκθεσης.

Δημόσιες προβολές
Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης προβάλλει σε δύο οθόνες σε δημόσιους χώρους τις οικολογικές δημιουργίες των παιδιών των καλλιτεχνικών εργαστηρίων του μουσείου.

Πεζόδρομος Ισαύρων
Μετατροπή του πεζόδρομου σε πράσινο πεζόδρομο από την ομάδα Πράσινο. Με παρεμβάσεις καιπροσθήκες δέντρων και πράσινων κατασκευών και παράλληλη προβολή από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των οικολογικών ταινιών που δημιούργησαν οι φοιτητές της Σχολής Κινηματογράφου.

Σε συνεργασία με κορυφαία αρχιτεκτονικά γραφεία της πόλης.
Μετατροπή κτηρίων με παρεμβάσεις στους τυφλούς τοίχους από τους σπουδαστές της σχολής Καλών Τεχνών και την Αρχιτετκονική. Πράσινες ταράτσες. Παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους. Δημιουργία πάρκων και παιδικών χαρών.

Πράσινα βιβλιοπωλεία. Όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία θα φιλοξενήσουν  στις βιτρίνες τους μόνο βιβλία οικολογίας και πράσινης αρχιτεκτονικής, Ένας δωρεάν περίπατος μιας ώρας
στην ιστορία της πόλης με ξεναγό. Από το Λευκό Πύργο μέχρι Ρότοντα. Παρεμβάσεις σε κτήρια με προβολές και προσθήκη κήπων.

Aπαγόρευση  στάθμευσης από την τροχαία και αστυνόμευση στις οδούς Εγνατία, Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Νίκης με παράλληλη καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για την κάθοδο στο κέντρο με αστικά λεωφορεία.

Το πρότζεκτ είναι ακόμα υπό διαμόρφωση και θα κινηματογραφηθεί εξ ολοκλήρου από την Norasis. Το αποτέλεσμα της ταινίας που θα προκύψει θα προβληθεί δημόσια στον κινηματογράφο Ολύμπιον τον Σεπτέμβριο και θα ενθεθεί σε dvd στο τεύχος της Parallaxi Οκτωβρίου ενώ θα αναρτηθεί και στο ίντερνετ αποτελώντας μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για διαφήμιση της πόλης στο εξωτερικό.