Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Ενδιαφέρον και πολύ ...δημιουργικό

Δεν δημιουργούμε μαζί μόνον εμείς ή παρέες σαν τις δικές μας. Δημιουργούν με τον ίδιο (περίπου) τρόπο  καταξιωμένοι συγγραφείς και κοινοποιούν τη δουλειά τους μέσα από διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις. Παραθέτω αποσπάσματα από το σχετικό δημοσίευμα που βρήκα στην εφημερίδα "το Βήμα". Ποιος ξέρει, μπορεί να γεννήσει και σε μας ιδέες.


Μια παρέα με... μυστήρια ενδιαφέροντα 

 

 

Τα μέλη της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας γράφουν από κοινού ένα βιβλίο και μιλούν για τα σχέδιά τους

ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΚΟΥΖΕΛΗ | Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010 
 
Ο φόνος έγινε. Δεκαέξι συγγραφείς της νεοσύστατης Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας αναλαμβάνουν να τον εξιχνιάσουν. Θα είναι το πρώτο κοινό βιβλίο τους. Αν ο Ντάσιελ Χάμετ έβγαλε την αστυνομική λογοτεχνία από τα σαλόνια όπου γηραιές κυρίες έπιναν τσάι και την έδωσε σε αυτούς που είχαν λόγους να την κάνουν, η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) έβγαλε όσους έχουν λόγους να γράφουν αστυνομικές ιστορίες από τα σπίτια τους και τους μάζεψε σε μια παρέα που ετοιμάζει με κέφι ενδιαφέροντα πράγματα για όσους αγαπούν το αστυνομικό αφήγημα. Θελήσαμε να τους γνωρίσουμε από κοντά. Τους βρήκαμε στο καφέ όπου συναντιούνται στο κέντρο της Αθήνας. Δεν ήταν όλοι εκεί, αλλά πήραμε μια ιδέα για το κλίμα στις συναντήσεις τους. Οι συλλογές αστυνομικών διηγημάτων, που ξεκίνησαν από πρωτοβουλίες εκδοτών, τους έφεραν κοντά και καλλιέργησαν μια ατμόσφαιρα συλλογικότητας. Η Χρύσα Σπυροπούλου έριξε πέρυσι την ιδέα και ο Γιάννης Ράγκος ενθάρρυνε την υλοποίησή της. Ο ένας έφερε τον άλλον και σήμερα τα μέλη είναι 25, από όλη την Ελλάδα.

«Δεν είμαστε συνδικαλιστική ομάδα. Ο σκοπός μας ήταν να βρισκόμαστε και να περνάμε καλά» λέει ο Τεύκρος Μιχαηλίδης. Γρήγορα, κάπου στο τρίτο ραντεβού, αποφάσισαν να επισημοποιήσουν τη σχέση τους. Εννέα μήνες αργότερα, γεννήθηκε η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας, με καταστατικό, ιστοσελίδα και σχέδια. Περισσότερο από μισός αιώνας χωρίζει την 82χρονη Αθηνά Κακούρη από τα νεότερα μέλη, τους 28χρονους Βασίλη Δανέλλη και Ανδρέα Μιχαηλίδη, αλλά δηλώνουν όλοι ομόφωνα ότι συνεννοούνται άριστα μεταξύ τους. Συναντιούνται μία φορά τον μήνα, αλλά στο ενδιάμεσο οι λογαριασμοί email τους παίρνουν φωτιά. Συζητήσαμε μαζί τους για το ελληνικό αφήγημα στην Ελλάδα και την πορεία του από το περιθώριο στην αναγνώριση, για τις εκδόσεις βίπερ και τους εκδότες που υποστηρίζουν σήμερα το αστυνομικό με σειρές και προσεγμένες εκδόσεις, για το νουάρ, για τις γυναίκες και την αστυνομική λογοτεχνία, για το παιδικό αστυνομικό αφήγημα. Εχει ο καθένας τη δική του άποψη, αλλά τα βρίσκουν. Ανάμεσά τους υπάρχει σεβασμός και αναγνώριση άτυπων ιδιοτήτων: Ο Φίλιππος Φιλίππου είναι ο ιστορικός και ο βιβλιογράφος της ομάδας, ο Νεοκλής Γαλανόπουλος ο νομικός σύμβουλος, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης ο σχεδιαστής της ιστοσελίδας της λέσχης (www. crimefictionclubgr.wordpress. com). Τι σχεδιάζουν για το προσεχές μέλλον;
...
Δεκαέξι εκδοχές μιας ιστορίας
Ενας φόνος ή μια εξαφάνιση, κάπου σε μια πόλη, από το 1960 ως σήμερα, χαρακτήρες που έχουν κιόλας ονόματα, με καθορισμένη οικονομική και οικογενειακή κατάσταση, αυτά είναι τα στοιχεία μιας ιστορίας που 16 μέλη της ΕΛΣΑΛ θα αναπτύξουν ο καθένας προς τη δική του κατεύθυνση και με το δικό του ύφος ως τα τέλη του Ιανουαρίου. Αυτό το ενδιαφέρον συγγραφικό παιχνίδι θα κυκλοφορήσει και σε βιβλίο για να το απολαύσουμε όλοι.

Πηγή : εφημερίδα το Βήμα